Gedachten over het klimaat

 Wat gaan we doen?


Wat gaan we doen?

Recentelijk hebben er twee VN-conferenties plaatsgevonden, waaruit blijkt dat de mensheid zich op een destructieve koers bevindt, met de mogelijkheid van een existentiële crisis in het vooruitzicht zoals wetenschappers hebben aangetoond. De plasticindustrie wordt niet belemmerd in haar activiteiten en zal naar verwachting in het komende decennium met minstens 30 procent blijven groeien. Bovendien lijkt het klimaatprobleem te worden genegeerd; de nadruk op onbegrensde economische groei, waar slechts een selecte groep van profiteert, wordt als belangrijker beschouwd dan de duurzaamheid van onze planeet. De landen die het meest lijden onder de gevolgen van deze ontwikkelingen worden momenteel met minimale steun afgedaan, wat de ongelijkheid en de urgentie van de situatie verder onderstreept.

Misschien denk je dan, maar die 1,5 graad van de VN is nog niet overschreden, merk dan het volgende op. Dit betreft een twintig jarig gemiddelde en is geen harde grens. Inmiddels is die 1,5 graad al 18 maanden achter ons en zit onze planeet al ruim 365 dagen boven de 1,6 graden. 2024 kent vier dagen waarbij het dag gemiddelde boven de 2 graden was. Normaal gesproken zou de temperatuur na een El Nino die niet eens zo sterkt was moeten dalen, maar ook dat is niet het geval, zeker niet voor de noordelijk levenssfeer, onze levenssfeer. 2025 is reeds slecht begonnen met een temperatuur 1,7 graden boven de afspraak van Parijs.

Verschillende wetenschappers geven al enige tijd aan dat het lineaire pad van een stijgende temperatuur is geëvolueerd naar een versnellend en inmiddels wetenschappelijk gevalideerd traject. Bovendien bevind de wetenschap zich steeds vaker op onbekend terrein en is het goed mogelijk dat in 2030 het gemiddelde van de als desastreus geachte 2,0 graden al wordt bereikt en dat tegen 2050 2,6 graden de gemiddelde temperatuur zal zijn. Dit staat in contrast met eerdere prognoses, die aangaven dat de drempel van anderhalve graad pas in 2040 zou worden overschreden.

Het kan logisch lijken om te concluderen dat een stijging van 2 graden nog zo niet zo erg is. Echter, dat is de globale temperatuur. Voor landtemperaturen kan dit resulteren in een verdubbeling van de temperatuurstijging met alle gevolgen voor weer, voedselvoorzieningen en de natuur, een natuur die niet instaat blijkt te zijn deze snelle verandering mee te volgen. Voor Nederland betekent dit dat de temperatuur gemiddeld al bijna drie graden hoger is dan een als verantwoordelijk geacht gemiddelde.

Wat is de impact van de huidige stijgende temperatuur in de wereld:

  • Het Amazonegebied vertoont een significante afname in CO2-opnamecapaciteit.

  • Recente wetenschap toont aan dat de huidige CO2-concentraties zoveel warmtereflectie veroorzaakt dat 90 procent van de warmte niet meer aan de interstellaire ruimte afgegeven wordt.

  • De zeespiegel is sinds een aantal jaren net als de temperatuur sneller aan het stijgen.

  • Behalve dat de oceanen warmer worden en verzuren, neemt de hoeveelheid zuurstof er in af met als gevolg dat vissoorten migreren naar nog leefbare gebieden, waarbij ook de voedselketen uit elkaar valt.

  • Wolkensystemen zijn veranderd, waardoor meer zonlicht de aarde bereikt en de opwarming versneld.

  • Sinds 2008 is de groene natuur verzadigd en zet deze steeds minder co² om in zuurstof.

  • Bij de huidige temperatuur lag in een ver verleden de zeespiegel 6 tot 9 meter hoger dan nu.

  • In Antarctica is de aangroei van ijs al 18 maanden ver onder normale gemiddelden.

  • In gebieden in Texas is de landbouwproductie al met 90% afgenomen, in de hele VS komt de landbouw toenemend in de problemen.

  • Klimaatextremen veroorzaken problemen bij voedselproductie wereldwijd.

  • Groot Brittannië heeft nu twee jaar op rij een lagere voedselproductie uit de landbouw.

  • Van een boomsoort is de schors zwakker geworden door de stijgende temperatuur, de soort wordt nu kaal gegeten door een torretje, elke dag verdwijnt in de noordelijke bossen een gebied zo groot als Utrecht.

  • Door microplastics krijgt plankton het moeilijk als gevolg hormonale veranderingen. Plankton is de grootste bron van zuurstof en het omzetten van co2 in poep.

  • Wekelijks spoelen ergens in de wereld auto's door de straten, zelfs Nederland kent inmiddels deze beelden.

  • Stortregens (flooding) nemen in hevigheid en frequentie toe. Dit jaar viel op verschillende plekken 300 tot 600mm regen binnen 24 uur en op minimaal drie plaatsen was dit meer dan 700mm, dat is 70cm water per m2. Geen enkel rioleringsstelsel is hier tegen bestand.

  • Bij een toenemende temperatuur en hoeveelheid co2 en daarmee vocht in de lucht zal er alleen maar meer regen naar beneden komen.

  • Drinkwater is wereldwijd een probleem aan het worden, de dorst van de industrie en veeteelt is enorm en zorgt zelfs in Nederland voor een steeds lagere grondwaterstand.

  • Tienduizenden woningen in Nederland staan op palen die vervangen moeten worden ten koste van de eigenaren zelf. 100.000€ per woning is geen sinecure.

  • Zoute indringing van het grondwater is een actuele bedreiging voor het landbouw voedsel, ook in Nederland.

  • De AMOC die ervoor zorgt dat Nederland een aangenaam klimaat heeft lijkt stil te vallen rond 2050 wat betekend dat de gemiddelde temperatuur hier gemiddeld zo'n 10 graden lager komt te liggen.

  • Het verzekeren van huizen in bepaalde gebieden van de VS is al onbetaalbaar geworden, en zonder verzekering geen hypotheek.

  • Toename van epidemieën door nu nog onbekende schimmels en bacteriën die vrijkomen uit het permafrost.

  • De Arctische toendra stoot inmiddels meer co2 uit dan het opneemt onder andere als gevolg van bosbranden.

  • De uitstoot van HFC-125 is in twintig jaar vertienvoudigd. Dit gas vervangt de CFK's in onze koelsystemen en is een 3500 keer sterker broeikasgas dan co2.

  • De sinds kort meetbare uitstoot van methaan door de industrie blijkt drie keer groter te zijn dan gerapporteerd.

Hiernaast zijn er nog vele andere vele punten op te noemen zoals migratie, sociale ontwrichting, voedsel tekorten, verlies van cultureel erfgoed, hittestress en anders. De lijst is enorm en voor velen niet te bevatten, de sneller stijgende zeespiegel zal bijvoorbeeld de vervoersinfrastructuur aan kustgebieden wereldwijd volledig ontwrichten.

Voor enkele wetenschappers is het point of no return al gepasseerd en zijn onomkeerbare processen in werking gezet die de stijgende temperatuur zullen doen versnellen. Circulaire levenslopen die het leven in stand houden vallen uit elkaar en uiteindelijk zal ook de mens het niet kunnen redden enkelen spreken uit dat dit binnen drie of vier generaties het geval kan zijn.

Er is nog geen daadwerkelijke afname van de uitstoot van co2, eerder het tegenovergestelde, de onhoudbare dwang naar economische en kapitaalgroei doet de uitstoot toenemen zoals we in onze eigen IT sector ook mogen zien, alleen al hierin zal tegen 2028 het energie gebruik twee keer over de kop gaan. Eric Schmidt, de ex CEO van Google, sprak recent uit dat de VS onvoldoende energie heeft om AI als AGI volledig tot wasdom te kunnen laten komen. Veel Nederlanders mogen dan inmiddels in een EV rijden, de daadwerkelijke afname van co2 is minder dan één procent, de zwaardere auto is meteen een forsere bron van microplastics. Daarnaast is er in mijn beleving een onrealistisch focus op aanpassingen door burgers die inclusief hun transport nog geen 20 procent van de uitstoot veroorzaken terwijl de voor ons werkende industrieën de overige tachtig procent van de energieconsumptie voor hun rekening nemen.

Het is ondoenbaar om te hopen dat het beter wordt terwijl elke seconde de energie gemiddeld twaalf keer de energie van Hiroshima in het planetaire systeem gestopt wordt. De wetten van de thermodynamica zullen steeds meedogenlozer als een spiegel naar de mens terug slaan en ons van leven naar overleven dwingen.

Wat gaan we doen?

Reacties