Een verkenning van AI
Er is een enorme opkomst van door AI gedreven gereedschap om persoonlijk of zakelelijk werk op allerlei vlakken te kunnen verbeteren. Bij een zoektocht langs veel van deze tools is niet makkelijk om daarbij uit te vinden wat voor je werkt maar wel een leerzaam proces. Deze programma's gaan veder dan de gewone Chabot die we kennen zoals ChatGPT of Gemini. Dit gereedschap kan zelfstandig taken uitvoeren zoals het lezen van documenten en email of nog geavanceerder via een api met ander digitale programma's communiceren om zo bijvoorbeeld content automatisch te kunnen publiceren.
In deze zoektocht en het uitproberen van verschillende gereedschappen kwamen een aantal mogelijkheden voorbij die voor mij zouden kunnen werken. Veel van deze sites bieden gratis prima mogelijkheden zodat je jezelf hiervan een idee kunt vormen en uit kunt vinden wat bij jou past.
Tijdens deze zoektocht gebruik ik Google Gemini als gespreksmaatje voor het verkrijgen van informatie over dit soort programma's en het naar boven krijgen van de verschillen en mogelijkheden. Deze informatie is niet altijd perfect maar wel behulpzaam. Dat Gemini hierbij geen voorkeur naar zichzelf heeft komt duidelijk naar voren, het stelt ook zelf dat deze programma's mogelijkheden bieden die het zelf niet heeft.
Wat voor mij als bruikbaar naar voren kwam is:
- research kunnen doen zoals met Cognosys
- creatief schrijven zoals met NotebooLM of Mindpal
- knowledgebase zoals bij Mindpal en Quivr
- agents die specifieke (kennis) taken uit kunnen voeren
- coding capabilities voor scripts zoals in Gemini
- een gespreksmaatje
Cognosys.ai
(12 november 2024 - Conosys gaat in een nieuwe verbeterde vorm verder als
Otto ottogrid.ai)
Cognosys.ai is vooral gedreven en geschikt voor onderzoek. Je kunt afhankelijk van je abonnement een of meerder documenten uploaden in een onderzoek of chat en daar vervolgens een conversatie mee aangaan en de resultaten gebruiken voor een rapport of werk waar je mee bezig bent. Het is mogelijk om meerdere chats te onderhouden.
Men kan daarnaast een opdracht geven voor een onderzoek met bronnen op het internet en vragen om daar zoals je wenst een rapport van te krijgen en dat onderzoek automatisch elke week plaat laten vinden terwijl je van het resultaat een email krijgt. Cognosys zoekt zelf de bronnen op en geeft deze weer bij het resultaat.
Cognosys bied in de gratis modus veel vrijheid om mee te werken en geeft goede resultaten. In de betaalde versie kan men kiezen met welke gpt er wordt gewerkt maar vergeet niet dat men er voor het doel zelf een laag overheen heeft liggen om onderzoekend gericht te werken. Het kan gekoppeld worden aan Gmail en Notion en zal in de toekomst over meer integraties beschikken.
Dit product doet zichtzelf in de beschrijving wat tekort omdat alle mogelijkheden niet meteen duidelijk zijn, alles wordt gedreven door de promt die het wordt gegeven en daar is veel bij mogelijk. Bekijk vooral de video die uitlegt hoe het product werkt. Voor mensen die dit af en toe zouden willen gebruiken zou de gratis versie meer dan voldoende mogelijkheden kunnen bieden.
Mindpal.space is in het eerste opzicht eenvoudig en heeft een rustige interface, maar heeft als je verder kijkt zijn er zeer veel mogelijkheden. Je kunt meerdere al dan niet met ingebouwde hulp van Ai agents en zelfs chatbots creëren waarin men bijvoorbeeld een eigen karakter beschrijft om die te gebruiken in notities of stukken die men schrijft die dan tekst correcties en uitbreidingen creëert of herschrijft. Bij het maken van een agent is het mogelijk om veel zaken in te stellen zoals de temperatuur, contextgrote, welke gpt, uitvoertaal etc, tevens zijn er allerlei hulpmiddelen aan een agent te koppelen zoals voor het genereren van beelden.
In Mindpal kan men verschillende kennis databases maken waarin men verschillende soorten informatie opslaat die men dan daarna kan gebruiken of ondervragen met een agent die daarvoor eventueel door jezelf specifiek is geïnstrueerd. Daar kun je vervolgens al dan niet met Ai een chatbot voor maken die op het internet wordt gepubliceerd zodat klanten of collega's specifieke informatie kunnen onderzoeken. Zeker bij veel documentatie kan daardoor dit proces sneller resultaat opleveren. In de betaalde variant lijkt 5 GB aan data klein, maar door de hoge compressie waarin het wordt opgeslagen kan het in de praktijk tot tien keer meer zijn.
De opzet van het product is erg intelligent uitgevoerd. Zo kun je al dan niet met hulp van Ai een workflow maken die als een keten van bewerkingen of ondervragingen van een document of stelling uitvoert en daar een resultaat van produceert zoal bijvoorbeeld de verschillende principes van denken waarbij elke taak in de workflow een deel van het onderzoek doet zodat je je eigen werk sterk kunt verbeteren door het via workflows te ondervragen. Niet alleen erg functioneel, maar ook ontzettend leerzaam. In de Pro variant kun je met behulp van de AI assistent Agents en Workflows creëren.
De mensen achter dit product zijn erg interactief met hun gebruikers en lossen snel problemen op en breiden samen met hun gebruikers de mogelijkheden van de omgeving steeds verder uit.
Google Gemini
Google Gemini heeft sinds kort onder andere de Google Workspace extensie toegevoegd waardoor je vanuit de chatbot kunt werken met je Gmail of documenten en in Google Drive. Het is mogelijk om informatie over documenten uit te vragen zoals een samenvatting of dat je 'huiswerk' op een bepaalde manier nog beter kan of iets tekort komt. Alles hangt af van de vraag die je stelt. Google bied voor privé gebruik veel door chat gedreven mogelijkheden maar heeft zoals Gemini het zelf stelt niet de functionaliteit zoals Cognosys of Mindpal dat heeft.
Voor mij is Gemini prima geschikt voor de scripts waar ik aan werk of het kunnen debuggen van een stukje code of exceptie in een logfile. Dat ging prima met php, linux scripting en powershell. Ook een lokaal script voor de monitoring van check_mk kan het verassend genoeg mee overweg. Inmiddels kan Gemini een podcast maken van een bestand of boek wat naar de omgeving geüpload is. In de podcast bespreken dan twee mensen het stuk op een lerende prettige manier.
Google NotebookLM
Google NotebookLM is een experiment van Google. Het is een web gebaseerde tool om meer dan alleen tekst te creëren op basis van (eigen) documenten. Het is nu nog niet benaderbaar vanuit Nederland, maar een kort experiment via een VPN gaf verassende resultaten. Ik hoop dat het snel en misschien wel gratis in Nederland beschikbaar is.
QUIVR
Quivr.app is ook een van de programma's die voorbij kwam in de zoektocht en wordt gebouwd rond een open source model. De omgeving kan door jezelf gehost worden op een eigen server maar dan is wel een licentie nodig bij een gpt om ermee te kunnen werken. In mijn beleving is het product minder volwassen dat de andere producten. Wel is het mogelijk om breinen/agents te bouwen rondom specifieke informatie die geïnstrueerd worden hoe ze moeten werken. De interface is Engelstalig, maar op Nederlandse tekst en vragen komt een Nederlandstalige response. Sinds juni 2024 is het mogelijk om te koppelen met Google Drive en Sharepoint om bestanden op te halen die je toevoegt aan je "Brein", en daarna ondervraagd kunnen worden.
textcortex.ai
Textcortex.ai is een geweldig en volwassen gereedschap voor mensen die tekst creëren. Door hun plugin in de browser is het in elk venster te gebruiken en kan het helpen het (her)schrijven in een document van Google documenten of een Microsoft document. Je kunt daarvoor personages (ook een soort agent) creëren die schrijven op de door jou gewenste manier en persoonlijke stijl. Textcortex was het beste bij het ondersteunen van meerdere talen, zowel in de interface als de inhoud.
Textcortex bied integraties met andere systemen zoals Google drive of Microsoft OneDrive en daar komen er in de toekomst meer bij. Ook met Textcortex is het mogelijk om documenten in verschillende databanken op te slaan en die specifieke databank dan te verrijken met andere kennis. Daarna is het mogelijk om tegen een of een groep documenten aan te praten. Textcortex werkt in en ondersteund de Nederlandse taal volledig.
Mykin.ai is een persoonlijke en door privacy gedreven chatbot. De informatie over jezelf blijft op je telefoon. De chatbot legt verbanden tussen zaken die het uit de gesprekken over je te weten komt die is te bekijken in een soort bellendiagram. Je kan er van alles over vragen stellen en is een prima al dan niet psychologisch gespreksmaatje. Tot nu toe is het gratis te gebruiken.
Noot:
Veel van deze websites bieden hun gereedschap aan in een dollarprijs, daar kan dan nog 21% BTW bijkomen. Als je dan voor een maandprijs gaat loopt het snel in de papieren en is het bij een goedkopere jaarprijs nog steeds schrikken. Zelf vind ik de keuze nog moeilijk want deze wereld is nog enorm in verandering en sommige partijen zoeken elkaar al op om samen verder te gaan.
Om een goed begrip rondom AI te kunnen vormen zou je de prima gratis (Engelstalige) training van Google Cloudskills kunnen volgen, de eerste drie van de vijf blokken kunnen iemand een eind op weg helpen om te begrijpen wat AI is en wat je er mee kunt.
Op dit moment gebruik ik Cognosys en Mindpal Pro. Daarnaast blijf ik als als betalende gebruiker voor Google Workspace Gemini en NotebookLM onderzoeken op bruikbaarheid en om van te leren.
Verzamel Websites voor AI
Bij dit onderzoek raadpleegde ik ook websites die deze programma's vergelijken of bespreken. Wel zijn die niet helemaal bij als gevolg van de snelle ontwikkelingen. Deze websites zijn:
Reacties
Een reactie posten